costaskataras.org

image
           
Αγόρασέ το
Σιωπηλός Καινούργιος Κόσμος

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ...

 

...ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ...

Στο τρίτο βιβλίο του ο συγγραφέας εξετάζει, μεταξύ άλλων, πώς ο σύγχρονος άνθρωπος οδηγήθηκε στην παθητικότητα, σε έναν μεγάλο ύπνο, και σήμερα πιεζόμενος και από τις τεχνολογικές εξελίξεις, ίσως καταλήξει να γίνει ασήμαντος κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά και πολιτικά. Τούτο, μέσα από μια τεχνολογική πραγματικότητα που ο Κατάρας προσεγγίζει με κριτική ματιά, που, όμως, μπορεί να λειτουργήσει και αφυπνιστικά για τον άνθρωπο.

Μια ματιά που δεν περιγράφει μόνον από τι κινδυνεύουμε, αλλά και ποιες δυνατότητες και προκλήσεις ανοίγονται μπροστά μας. Και, κυρίως, που θυμίζει την ανάγκη και ικανότητα που έχει η ανθρωπότητα να υπερπηδά προκλήσεις θαρραλέα , να προχωρά μπροστά και να δημιουργεί έναν καλύτερο κόσμο, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις. Συνιστά, ενδεχομένως, και ένα προσκλητήριο να υπερβούμε τα εμπόδια, σε αρμονία με τη γνωστή φράση «είμαι απαισιόδοξος λόγω ευφυΐας και αισιόδοξος λόγω θέλησης».

 

...ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΙΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Τι μας επιφυλάσσει η μετα-δημοκρατία;
H αριθμητικοποίηση των πάντων έχει οδηγήσει τις κοινωνίες σε ακραίες ανισότητες, με κινητήρια δύναμη τον άδικο και άπληστο καπιταλισμό.
Τα πάσης φύσεως αξιακά και οικονομικά ελλείμματα μετατρέπουν τα όνειρα σε εφιάλτες και καταλήγουν σε συγκρούσεις, οι οποίες, σε συνδυασμό με την παθητικότητα των μαζών, προκαλούν όλο και μεγαλύτερα ρήγματα στη δημοκρατία και συντελούν αποφασιστικά στην άνοδο του αυταρχισμού. Αναζητώντας τη νέα κανονικότητα στη μετα-δημοκρατία, μέσα στη σύγχυση της μετα-αλήθειας, ο άνθρωπος καλείται να διαλέξει ανάμεσα στον δρόμο της αχρήστευσης και στον δρόμο της προετοιμασίας για ένα διαφορετικό μέλλον.

Πώς λειτουργεί ο σκοτεινός κόσμος της χειραγώγησης;
Το σκάνδαλο Cambridge Analytica, η κυριαρχία της προπαγάνδας και των fake news, ο Πούτιν με τα «Τρολ του Ολγίνο» από την Αγία Πετρούπολη, που επιτίθενται στη Δύση, και ο αρχιστράτηγος του στα social media, η χίμαιρα των social media, και ο «Καπιταλισμός της Επιτήρησης» στο πλαίσιο μιας «θεατρικής» δημοκρατίας.

Πόσο κινδυνεύουμε από μία ψηφιακή δικτατορία;
Από τον «μεγάλο ύπνο» της κοινωνίας και τους κινδύνους μιας ψηφιακής δικτατορίας έως το μέλλον του μετα-ανθρώπου, με την επικράτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και τη «χειραγώγηση» του DNA, ώστε να νικήσει ο άνθρωπος την αρρώστια, τον θάνατο, εντέλει: να γίνει ο ίδιος Θεός.

 

ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Διαθέσιμο και στα ακόλουθα σημεία πώλησης:

Για αγορά On-Line
(Ενδεικτικά μόνο. Κάντε κλικ στο όνομα):
books2u   protoporia   captainbook   skroutz

Κεντρική Διάθεση
(Για βιβλιοπώλες, αλλά και για αναγνώστες που επιθυμούν άμεση παραλαβή):
Bιβλιοπωλείο "Παρ' ημίν" / ΤΖΑΝΑΚΑΚΗΣ, Χαριλάου Τρικούπη 11Α (και Ακαδημίας), τηλ. 210 3811201, 210 3802542, email: info@parimin.gr

Και στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας:
Για ευκολία μπορείτε να δώσετε τον εξής αριθμό ISBN : 978-618-5186-49-4

 

ΚΥΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Κάντε κλικ πιο κάτω για να διαβάσετε αποσπάσματα από το βιβλίο.

(ΣΗΜ. Κείμενα / PDF πριν οριστική διόρθωση, επιμέλεια και σελιδοποίηση)

 
 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Για να δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του βιβλίου, κάντε κλικ ΕΔΩ

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

image

Ο Κώστας Κατάρας (costaskataras.org) ίδρυσε τη συμβουλευτική εταιρεία Strategic International το 1984, έχοντας ήδη εργαστεί στον τομέα της διαφήμισης στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο, όπως, επίσης, στον τομέα των ΜΜΕ και των εκδόσεων.

Κατά τη διάρκεια των ετών παρείχε τις συμβουλευτικές του υπηρεσίες σε πολυεθνικές εταιρείες, σε Διεθνείς Οργανισμούς (λόγου χάριν, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο ΝΑΤΟ), σε κυβερνήσεις και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε πολλές χώρες. Έχει σπουδάσει Ψυχολογία και Μάρκετινγκ.

Από το 2008 έχει αφιερωθεί στη συγγραφή βιβλίων, στις ομιλίες και σε διαλέξεις. Επίσης, κατά την ίδια αυτήν περίοδο έκανε εισηγήσεις και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (MBA International Program) σχετικά με τις επιχειρήσεις στην κοινωνία.

Υπηρέτησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες ως σύμβουλος / εμπειρογνώμονας για θέματα σχετικά με την επικοινωνία, την κοινωνία της πληροφορίας, την έρευνα / τεχνολογία και την οικονομική και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων: Σιωπηλός Καινούργιος Κόσμος – Ανιχνεύοντας τη Νέα Κανονικότητα, την εποχή της Μετα-δημοκρατίας (2022), Οι πληροφοριοπτωχοί του «χωριού» – Η Ελλάδα αντιμέτωπη με την πρόκληση της κοινωνίας των πληροφοριών (1998) και “Nice” Capitalism («Συμπαθής» Καπιταλισμός) που κυκλοφόρησε μόνο στην αγγλική γλώσσα στις ΗΠΑ (2008).

 

MEDIA

BBC News
Ελευθεροτυπία
ΕΤ3
Express