costaskataras.org

image
   

We Support:

   
Μήτις - Κοινότητα Ψηφιακής Εγρήγορσης Πολιτών
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Ο κόσμος μας εξαρτάται όλο και περισσότερο από την τεχνολογία, ένα δίκοπο μαχαίρι, ενώ αγωνιζόμαστε καθημερινά να έχουμε τον έλεγχο της ψηφιακής μας ζωής, να είμαστε ενημερωμένοι και να κάνουμε υπεύθυνες επιλογές. Παρ΄ όλο που τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (social media) παρέχουν στο άτομο νέες δυνατότητες, όπως πρόσβαση στη πληροφορία, έκφραση γνώμης και συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες, μπορούν, επίσης και συγχρόνως, να υπονομεύσουν τη δημοκρατία διαστρεβλώνοντας τις πληροφορίες, προωθώντας ψευδείς ειδήσεις και διευκολύνοντας την πολιτική χειραγώγηση. Το ίδιο ισχύει και για τις προκλήσεις των SM στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στην ιδιωτική ζωή και στην εξαπάτηση για οικονομικούς σκοπούς.

Τι κάνουμε

Η Μήτις (από την αρχαία ελληνική θεά της σοφίας, μητέρα της Αθηνάς) είναι μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία και κοινότητα ατόμων, με έδρα την Αθήνα, που δραστηριοποιείται κυρίως στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, και ενώνει ανθρώπους που υποστηρίζουν, επίσης, την αντίληψη της ΕΕ ότι η αντιμετώπιση των κινδύνων για τη δημοκρατία από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δεν μπορεί να είναι δυνατή χωρίς τη συμμετοχή πρωτίστως των βασικών παραγόντων σε μια δημοκρατία, δηλαδή των πολιτών.
Κύριος στόχος της πρωτοβουλίας είναι να συνεισφέρει –μέσω έρευνας, ανάλυσης, συζήτησης και διαλόγου, καθώς και στοχευμένων δράσεων ενημέρωσης / ευαισθητοποίησης– σε θέματα που σχετίζονται με τη Δημοκρατία, την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια και τη Μη- Χειραγώγηση.

Ιστορία

Η πρωτοβουλία αξιοποιεί την έρευνα, τις ανοιχτές συζητήσεις και μια σειρά βιβλίων που γράφτηκαν για αυτά τα θέματα από το 1998 από τον κ. Κώστα Κατάρα, συγγραφέα, δημοσιογράφο τεχνολογίας,εκδότη του πρώτου περιοδικού για Η/Υ στην Ελλάδα το 1980 (Computer Age), futurist, ιδρυτή, μεταξύ άλλων, και του S.E. Europe Digital World Forum το 2000. Ο κ. Κ. Κατάρας το 2022 δημοσίευσε το τελευταίο του βιβλίο Σιωπηλός καινούργιος κόσμος, το οποίο μεταξύ άλλων θεμάτων εστιάζει στις προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Αλγορίθμων και των Μεγάλων Δεδομένων για τον άνθρωπο και την κοινωνία.

 
ΣΚΟΠΟΙ
ΣΚΟΠΟΙ

Οραμα

Να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός καλύτερου ψηφιακού μέλλοντος για την κοινωνία μας

Αποστολή

Να γίνει ένα αυξανόμενο κίνημα στην Ελλάδα και στη ΝΑ Ευρώπη και στη Μεσόγειο, αφυπνίζοντας τους πολίτες, τις εταιρείες τεχνολογίας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σχετικά με την ανάγκη για ένα βιώσιμο, νέο, ψηφιακό ήθος και για τις ψηφιακές προκλήσεις στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ιδιωτικότητα, που επιβάλλει η τεχνολογία σήμερα.
Κύριος στόχος μας είναι να συνεισφέρουμε –μέσω έρευνας, ανάλυσης, συζήτησης και διαλόγου, καθώς και στοχευμένων δράσεων ενημέρωσης / ευαισθητοποίησης– σε θέματα που σχετίζονται με:
# Δημοκρατία – Ενδυνάμωση της ψηφιακής παιδείας των πολιτών σχετικά με τους κινδύνους των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (SM) στην «οικονομία πλατφόρμας» (platform economy), όπως: επιτήρηση, εξατομικευμένη έκκληση, παραπληροφόρηση, λογοκρισία (content moderation) και μικροστόχευση.
# Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια – Παρακολούθηση για ενδεχόμενη επέκταση λειτουργιών / εφαρμογών οικονομικής αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας στα άτομα, με τη χρήση εφαρμογών «κοινωνικής εμπιστοσύνης / αξιολόγησης» (SCS: Social Credit Systems), ή τη χρήση τεχνικών, όπως η αναγνώριση προσώπου, η ανάλυση μεγάλων δεδομένων και η τεχνητή νοημοσύνη, καταστρέφοντας έτσι το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και στο δικαίωμα στην ιδιωτικότητα των πολιτών.
# Μη- Χειραγώγηση – Ευαισθητοποίηση των κύριων ενδιαφερομένων (πολίτες, κεντρικές / τοπικές κυβερνήσεις / Αρχές, εταιρείες) σχετικά με τις πρακτικές χειραγώγησης και εξαπάτησης, αλλά και τα οφέλη της Ηθικής στο Διαδίκτυο.

Στόχοι

Οι στόχοι της πρωτοβουλίας εμπνέονται από τη θέληση των ιδρυτών, των υποστηρικτών και της κοινότητας να προωθήσουν μια δημοκρατική, υπεύθυνη και διαφανή κοινωνία με αξιόπιστη, διαφανή και μη χειραγωγική πληροφόρηση σε μια κοινωνία πλημμυρισμένη από δεδομένα και (καθ)οδηγούμενη από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Η Μήτις στοχεύει να λειτουργήσει ως καταλύτης, διευκολύνοντας όλες τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός πιο ανθρώπινου μέλλοντος.

Σχέδιο δράσης

Οι ενδεικτικές δράσεις της πρωτοβουλίας μπορεί να περιλαμβάνουν και τις ακόλουθες:
- Ίδρυση Ανοιχτού Φόρουμ
- Ανοιχτές συζητήσεις με πολίτες και Αρχές σε διάφορα επίπεδα
- Παρεμβάσεις σε συνέδρια και φόρουμ
- Συμμετοχή σε κοινοτικές (EU) και παγκόσμιες πρωτοβουλίες
- Εκδόσεις

 
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΜΑΣ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΜΑΣ

Ελάτε κοντά μας … με όποιον τρόπο θέλετε! Γίνετε υποστηρικτής της πρωτοβουλίας. Καλούμε όλους τους φίλους και τους συνεργάτες μας να γνωρίσουν τις δραστηριότητές μας και να ενωθούν μαζί μας, υποστηρίζοντας τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες μας με οποιονδήποτε από τους παρακάτω τρόπους προτιμούν:
- Γίνε μέλος
- Γίνε εθελοντής
- Γίνε συνεργάτης
Στείλτε τις ιδέες και τις προτάσεις σας για συνεργασίες με email στο: info@costaskataras.org

 
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ

Στηρίξτε μας οικονομικά! Είμαστε μια νέα πρωτοβουλία με όραμα να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ώστε όλοι μας να απολαμβάνουμε πλήρως τη ζωή μας στην ψηφιακή εποχή.
Οι δραστηριότητές μας δεν έχουν κερδοσκοπικό σκοπό. Όλες οι δωρεές και οι χορηγίες που λαμβάνουμε, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τους στόχους μας. Η πρωτοβουλία είναι και θα παραμείνει πλήρως ανεξάρτητη, ενώ μια πλήρης λίστα των φορέων που συνεισφέρουν θα είναι διαθέσιμη στο κοινό.
Τροφοδοτούμαστε από συνεισφορές από ιδρύματα, εταιρείες και ιδιώτες.
Γίνετε μέλος της ομάδας υποστηρικτών μας με τη συνεισφορά σας.

 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μείνε σε επαφή
Η φωνή σας, μαζί με τη δική μας, μπορεί να κάνει τη διαφορά. ‘Ελα στη συζήτηση!
www.costaskataras.org/community
Email: info@costaskataras.org

Κατεβάστε το ενημερωτικό έντυπο (PDF) για τη Μήτις ΕΔΩ

 

Αυτή είναι μία μη-κερδοσκοπική πρωτοβουλία μιας κοινότητας ανθρώπων, με στόχο να δημιουργήσει έναν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.